<![CDATA[lifestyle health and naturalliving - Blogg]]>Fri, 25 Dec 2020 03:47:40 -0800Weebly<![CDATA[Jul & nytt år]]>Wed, 16 Dec 2020 11:16:15 GMThttp://lifestylehealthandnaturalliving.com/blogg/jul-nytt-arEtt år löper fort, 2020 har ju på många sätt varit väldigt speciellt. En pandemi Covid 19 härjar sedan i mars. Många har drabbats hårt, inte bara av C19 utan även av den isolering det inneburit för många. 
Nu stundar dock ett nytt år, vi hoppas och tror att det ska bli så mycket bättre. Under julen som ofta är en familjehögtid äts det mycket mat och godsaker, under nyår brukar många äta nåt lite festligt.
Jag tror personligen att det är viktigt att på ett eller annat sätt oavsett pandemin leva. Leva men med mycket förstånd och mycket hänsynstaganden
Jag hoppas att ni på ett eller annat sätt ser till att ni ser om era äldre, sjuka och de som är mest utsatta. Glöm inte att det idag finns fantastiska möjligheter att umgås även på avstånd. Tex via dator eller via mobil.
Oavsett hur er jul och nyår ser ut vill vi på denna blogg önska alla

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR

Nästa år 2021 tar vi nya tag och hoppas ni alla som följt oss, fortsätter]]>
<![CDATA[Äntligen invigning]]>Wed, 04 Nov 2020 12:38:07 GMThttp://lifestylehealthandnaturalliving.com/blogg/antligen-invigningPicture

Nu är Nina klar med sina utbildningar och har äntligen fått till sin mottagning. Här har har hon möblerat, målat och inrett i harmoniska färger som inger ett underbart lugn. Har själv testat dessa behandlingar och kan säga att den avslappningen det gav mig satt i länge. Grattis Nina till din verksamhet. / Camilla & Åsa
]]>
<![CDATA[Gott i höstmörkret]]>Tue, 22 Sep 2020 09:41:39 GMThttp://lifestylehealthandnaturalliving.com/blogg/gott-i-hostmorkretNu närmar sig hösten med stormsteg, vissa dagar är det sol och andra regn och kallt. Ännu kan man hitta mycket av nytta i skog och mark vilket är roligt. Plockar själv en hel del svamp, blåbär och lingon. Detta fryser jag in och har i vinterns förråd. Har även plockat nypon som jag torkar, liksom Aroniabär. Man kan även göra sylt av Aronia, men man bör vänta till första frosten varit så de inte blir så beska. Torkade bär och nypon ger jag även mina hundar under vintern. Brukar vara ett populärt tillskott då och då. När inte vädret tillåter att tex plocka bär och svamp brukar jag och några vänner fiska. Här där jag bor kan man få abborre, gädda, öring, lax, strömming, sik och regnbåge.  Alla lika goda att röka. Jag brukar röka lite då och då, men även filea och frysa in. Fisk är en populär rätt hemma hos mig på alla de vis.Brukar även torka fisk och fiskskinn, något mina hundar älskar att få som godis. Detta förpackas väl då lukten inte är allt för god :)  I trädgården odlas örter och grönsaker som ska tas om hand. Bästa sättet att ta hand om örter är tycker jag att frysa. Jag packar det tätt i glasburkar som jag sedan fryser. Lätt att skrapa ur det man vill ha när man behöver. I år har jag även testat att konservera Funkiablad. Dessa ska användas till dolma i vinter. Nu i helgen hade jag även förmånen att få tag i billig och mager ekologisk lammfärs. En favorit att göra biffar jag lärde mig göra i Spanien av min fd svägerska. Se recept på Spanska lammbiffar i tomatsås under fliken recept.
Jag kan varmt rekommendera alla som har möjlighet att odla. Går super att odla mycket på balkongen också. Särskilt örter. Har du möjlighet plocka äpplen, päron och plommon. Att vara självförsörjande av vissa saker känns som lyx. Jag tillhör dom som har en trädgård och jag förvaltar detta så gått det går genom att odla. Roligt är också att hemodlat brukar vara en uppskattad "gåbort present". Kombinationen av vad naturen ger och det hemodlade är fantastisk.
Ha en mysig höst //Åsa
]]>
<![CDATA[Hösten är på gång]]>Mon, 31 Aug 2020 08:32:53 GMThttp://lifestylehealthandnaturalliving.com/blogg/hosten-ar-pa-gangNu är hösten här redan. Sommaren blev på många håll i landet inte den vi kanske önskade. Hösten kan dock vara helt underbar och skogspromenaderna blir många. Här plockas både svamp och bär i massor. Örter och grönsaker plockas även i trädgården och blir vinterförvarade.  På örterna blir det massa småburkar som fryses, packar örterna tätt så det är lätt att skrapa ur det man vill ha. Svampen rensas och fryses ner, eller dvs den jag inte äter direkt. Jag syltar inte jätte mycket så fryser även bären. Jag passar även på att gå på skördemarknader då jag söker bland annat zuccinis, aubergine, morötter, kålsorter och bönor. Allt perfekt till vinterns goda grytor och soppor.
Kan även varmt rekommendera att göra olika pesto och frysa ner, jätte gott att ha över tex fisk när man gör gratäng eller till köttbiten man steker. Jag gör en pesto med örter, neutral olja, rostade solroskärnor samt någon ost med smak. Självklart är det godast med parmesan men funkar även med ost som har något lägre fetthalt tex 17% och mycket smak.  Detta gör jag i olika varianter. Även tomatpesto är väldigt gott. Delar tomaterna och klämmer ut kärnorna, lägger delar på en plåt och strör lite salt o lite socker över. Sätter på 150 grader i 25 min. Låter de svala sen gör jag som övrig pesto. Denna pesto är underbart god att använda till zuccinipasta.
Lite mer om höstens goda recept kommer under september. Glöm inte att ge er ut i skog och mark, ta med en termos och någon god smörgås. Så mysigt. :) Jag önskar er alla en fin höst /Åsa
]]>
<![CDATA[Anas kalla rödbetssoppa!]]>Thu, 23 Jul 2020 13:10:51 GMThttp://lifestylehealthandnaturalliving.com/blogg/anas-kalla-rodbetssoppa
När sommaren är varm och underbar kan det kanske vara lite svårt med orket när det kommer till matlagningen och matlusten...
Såg att min arbetskamrat Ana satt och åt något gott en dag, så där svalt och lagom när temperaturen ute visade på + 25 graders värme...
Anas kalla rödbets soppa så enkel att svänga till snabbt och du behöver bara inhandla inlagda rödbetor, Gurka, Filmjölk eller lätt- yoghurt beroende på vilken syrlighet du vill ha!
Jag gjorde en portion till mig själv efter eget tycke..

Tärnade ca 1/2 dl rödbetor
Tärnade ca 5 cm gurka (skalad)
tog 2- 3 dl yoghurt( laktosfri) beroende på hur mycket du vill ha, gott när den var lite krämig. Eller så tar du Filmjölk!
Blandade allt tillsammans och på toppen lade jag örter tx. Dill, Persilja .... ja precis det som du tycker om själv bara att prova sig fram...

Jag kokade också ett ägg
och så hade jag lite kokt potatis kvar efter gårdagen.
Skivade både ägget och potatisen, lade det på en knäckebrödssmörgås. Även på knäckebrödet lade jag en ört som jag tycker om och det är persilja.. Sommaren har en hel uppsjö utav örter att välja på. Mums!

Prova vet jag!!
Låt fantasin styra...
/ NINA
]]>
<![CDATA[Jordgubbsmarmelad]]>Thu, 16 Jul 2020 11:20:27 GMThttp://lifestylehealthandnaturalliving.com/blogg/jordgubbsmarmelad
Just nu finns det massa bär att spara på olika sätt till vintern. Ja inte bara spara, självklart ska vi njuta av dom i färskt skick också. Jag har lyckan att ha fått ett antal liter svenska jordgubbar. Jag har nu passat på att göra något jag tycker är både lyxigt och så gott till mycket. Jordgubbsmarmelad med citroncest och kanel. En underbar marmelad att ha till ost, rostat bröd men även som topping på bakverk. Säkert finns många andra goda användnings områden, bara fantasin sätter gränserna. Mitt recept är mitt egna och har testat fram detta under några år. Jag är inte jätteförtjust i söta sylter eller marmelader därav använder jag gärna en mindre mängd socker än vad många recept man hittar innehåller.

3 liter jordgubbar (skärs i mindre bitar)
2 kanelstänger
1 msk citroncest
1 dl gelésocker
1 tsk atamon (kan uteslutas)

Skiva jordgubbarna, lägg i kanelstängerna, riv citronskal (cest),  och häll i. Sätt kastrullen på svag värme och låt jordgubbarna smälta i sin egen vätska. Häll i 1 dl gelésocker. Vill du ha en hårdare gelé kan man använda Atamons gelé pulver som finns på påse. Koka ca 5 min och gör sedan ett prov. Provet gör du bäst på en kass tallrik där du tar vätska o ringlar ut. Stelnar det är det klart. Annars låt det koka lite till. Häll upp på glasburkar som är väl rengjorda. Jag brukar ställa dom på en plåt i ugnen på 100 grader i ca 20 min innan användning. Häll upp marmeladen i burkar. Förvara mörkt och gärna svalt. Så gott att ta fram till vintern, och varför inte ge bort till julklapp. 
Lycka till//Åsa 
]]>
<![CDATA[Vattenmelon!]]>Mon, 29 Jun 2020 16:56:50 GMThttp://lifestylehealthandnaturalliving.com/blogg/vattenmelon
Vattenmelon är en art i familjen Gurkväxt där även gurka och pumpor ingår, ursprunget kommer från Kalahariöknen i södra Afrika.

Numera odlas den och är även förvildad i varmare områden över hela världen. Mer än 1.200 olika sorters Vattenmelon finns i olika storlekar, smak och form...

När man hör namnet vattenmelon tror många precis som med Gurkan att den innehåller mest vatten och lågt näringsvärde, och ja det innehåller faktiskt 90 - 92 % vatten.

Den innehåller också A- vitamin, tiamin, B6- vitamin och massor utav C-vitamin, lite kalium och magnesium, fibrer, aminosyror och antioxidanter.

* En skivad vattenmelon ca 300 gram innehåller EN TREDJEDEL av det rekommenderade intaget av A- vitamin och C- vitamin / dag.
* När du äter en portion vattenmelon ger du 30 % utav ditt dagsbehov av A- vitamin eller Retinol som är superviktigt för ögats funktion.
* om du äter vattenmelon eller vattenmelon juice 1 timme innan ett träningspass kan du förhindra ömma muskler dagen efter.
* Vattenmelonen är rik på en aminosyra som hjälper blodkärlen att slappna av, det förbättrar även blodcirkulationen.

Eftersom vi nu vet att vattenmelonen består utav mestadels vatten och då även Fibrer är den effektiv för mättnadskänslan. Och tänka sig den innehåller få kalorier, endast 34 kalorier / 100 gram.

Fler och fler vill köpa kärnfria vattenmeloner, så då har man tagit fram plantor som inte kan producera kärnor. Vattenmelonen korsas med olika kromosom och inom olika odlar kretsar kallar man denna kärnfria vattenmelon för hybrid. Hybriderna kallas för vattenmelonernas ” mulåsna”... om du inte vet det är mulåsnor sterila...

Kasta inte bort vattenmelonens frön om du hittar en med frön/ kärnor... ett näringsrikt tillskott i maten eller knaprigt mellanmål... bara att torka kärnan!
Om du vill motverka vissa sjukdomar är vattenmelon ett av det bästa livsmedlet för att förebygga... Du får i dig Lykopen, en antioxidant som sägs vara förebyggande mot vissa sjukdomar och även kopplats samman med behandling av sjukdomar.
Allt detta håller forskarna på att utreda.

* Tänka sig men i Japan odlar man vattenmelon i fyrkantiga plastbehållare, för att få fram fyrkantiga vattenmeloner. Sedan säljs det på lyxiga varuhus i Ryssland för tusentals kronor styck. Sant eller Falskt ?? säg det!
Hur vet man vilken vattenmelon man ska välja i affären ?!
* Om du ser att vattenmelonen blivit skadat eller har bruna fläckar , kan fruktköttet också vara skadat.
Men om fläckarna kan se ut som ett spindelnätsliknande mönster, då betyder det att blomman pollinerats många gånger som i sin tur innebär en sötare frukt.
* Titta efter en stor GUL fläck!
Den gula fläcken visar hur vattenmelonen låg när den växte, desto gulare som den är desto mer mogen.
Om du kan ta så ta hellre denna än de mest ljusgula eller näst intill vita fläckar på vatten melonens skal.
* Lika med melonens stjälk....
Mogen melon om stjälken är torkad och grön brun.
En färsk och grön stjälk är melonen inte riktigt mogen än.
* Formen på vattenmelonen påverkar också smaken...
De mera klotrunda melonerna har en sötare smak och avlånga vattenmeloner sägs
vara lite vattnigare.
* Det är viktigt att vattenmelonen känns tung!
När du lyfter upp melonen och den känns lätt är risken stor att fruktköttet har torkat. Du kan testa genom att knacka till melonen och då ska ett dovt ihåligt ljud låta när den är mogen, tack vare höga halter vatten.
Om melonen är omogen och torr brukar den låta stum.

En vattenmelon kan drabbas av kylskador och är även känslig för värme!!

Vattenmelonens Hälsofördelar:
Eftersom vattenmelonen är fylld med A- vitamin,B6-vitamin och C- vitamin är den min vän....den håller min hud fräsch.
Det finns ett pigment i vattenmelonen som kan skydda dina leder mot inflammation och minska risken för rematiod och artrit.
Röda färgen i vattenmelonen kommer från Lykopen, en antioxidant som vi också har i tomaten fast vattenmelonen är nog ett ” strå vassare” .... Lykopenet skyddar huden mot solskador.
Vattenmelonen är rik på aminosyran Citrulline som hjälper till att sänka blodtrycket och Lykopenet skyddar även hjärtat....
Om man som kvinna genomgår klimakteriet och äter mera vattenmelon - tillskott förbättras hjärt och kärlhälsan.
Även vattenmelon - tillskott bidrar till lägre blodtryck hos överviktiga vuxna.

Många med mig har säkert jobbigt med SÖTSUGET... så istället för alternativet söta drycker, godis, kakor...varför inte ta vattenmelon som är söt och frisk och så mycket bättre!!

När det gäller vattenmelon är fantasin oändligt stor på vad man kan göra...
Till maträtter, sallad, tx. vattenmelon och fetaost..pizza med vattenmelon, drycker, och om du grillar vattenmelon blir den sötare...finns så många goda och bra recept!

HÄLSOBOMBEN!!

/ NINA
]]>
<![CDATA[Naturens skafferi]]>Mon, 22 Jun 2020 11:07:10 GMThttp://lifestylehealthandnaturalliving.com/blogg/naturens-skafferiNu har vi all sköns blomning både i skog och trädgård. De roliga är att vi från tidig vår till sen höst faktiskt kan tillvarata dessa läckerheter. Vi kommer att öppna upp en ny flik som behandlar ämnet skogens skafferi. Det vill säga vad du kan äta i skog och mark. Här kommer vi visa växter som du kan använda, svamp och mycket annat. Vi kommer också försöka hjälpa er med dess näringsvärde, hur du enklast tillagar och en rad goda recept. Vi hoppas våra läsare kommer gilla detta och självklart får ni ställa frågor.]]><![CDATA[Sommarens goda grönsaker]]>Mon, 15 Jun 2020 09:03:04 GMThttp://lifestylehealthandnaturalliving.com/blogg/sommarens-goda-gronsakerNu kommer sommarens goda primörer dels våra egna svenska men också en hel del importeras. Själv försöker jag ta vara på så mycket närodlat eller egenodlat som möjligt. Vissa grönsaker är rätt enkla att odla medan andra lite svårare. Värt är alltid att testa :). Trots detta brukar jag också passa på att köpa grönsaker när det är billigt. Hållbarheten är varierande. En del grönsaker bör man inte ha i kyl, andra ett måste.Jag slänger sällan grönsaker även om det börjar se lite angripna ut, Tex en paprika som skrumpnar är inte oätlig men kanske inte rolig att servera i sallad eller som tillbehör. Här brukar jag dela paprikorna och slänga på en plåt och grilla, svalna av och skala av ytterskalet. Jag gör sedan en inläggning och ställer i kyl. Håller minst 2-3 månader. Nedan kommer ett recept jag fick av en spansk väninna för massa år sen. Hon tog tillvara de flesta grönsaker genom olika inläggningar bl.a. Denna paprikasallad är perfekt att äta som den är, som pålägg eller som ett gott tillbehör till kött alt fisk.

Paprika
Salt 
Olja (valfri)
Vitvins vinäger
Rosmarin/timjan
Vitlök
Röd lök
Lagerblad
Jag brukar använda minst en 3-4 paprikor, jag delar dessa i halvor och lägger på en ugnssäker plåt med fruktköttet ner. Ställer in i 225 grader ca 25 min eller till skalet börjar svartna. Jag lägger sedan dessa på ett fat och drar en plastfolie över. Låt stå till de börjar svalna. Skär vitlök i bit, rödlök i skivor samt hacka örterna. När paprikorna svalnat drar man "skinnet" av dom och strimlar. Man varvar sedan lök, vitlök, örter och paprika i en glasburk. Häll på olja så att det nästan täcker blandningen, avsluta med att hälla på resten av en vitvins vinäger och ca 1 tsk salt. Vänd upp och ned på burken ett par gånger och sätt i kyl. Bör stå minst 1 dygn för att få smak.
Måttangivelserna är på en höft, och receptet är ganska personligt hur man vill att det ska smaka. Jag använder måttet 2 dl olja och 1/2 dl vinäger samt salt. Inte alla tycker att lagerblad ger god smak vilket man givetvis kan utesluta.
Jag brukar ha min sallad till bland annat pålägg, vilket jag tycker är gott. Ibland i kombination som en lättlunch med rostat bröd, paprikasallad och toppa med räkor. Riktigt lyxigt och brukar vara en omtyckt förrätt dessutom.
/Åsa]]>
<![CDATA[Kapris av det goda i trädgården]]>Mon, 08 Jun 2020 13:22:00 GMThttp://lifestylehealthandnaturalliving.com/blogg/kapris-av-det-goda-i-tradgardenMånga av oss har lyckan att ha trädgård, andra kanske utnyttjar sin balkong att odla på. Jag själv försöker ta tillvara allt jag kan av både odlat och vad som erbjuds i naturen så här års.

En favorit har blivit att lägga in egen kapris. Kapris gör jag av både gräslöksknoppar, maskrosknoppar, luktärtsknoppar samt fläderbär.

Gräslök går ju rätt fort i knopp och så även i blomning. Båda är goda att tillvarata. Blomman har en underbart mild smak av lök och passar som garnityr eller i en sallad.

​Då jag har en hel del gräslök plockar jag knopparna i den mån jag kan, jag plockar även maskrosknoppar.

Jag blandar dessa knoppar i en stor glasburk. Häller på salt och ställer svalt i ca 3 veckor. Sedan sköljs knopparna och en lag av vinäger görs. Så gott att använda i olika maträtter och sallader.

Jag kan varmt rekommendera att blanda olika knoppar, dels för att gräslöksknopp ger en underbar smak även till lagen.

Godast av allt är att kunna plocka fram denna guldgruva i vinter och veta att man själv gjort det av vad man själv hittat eller odlat.

Mitt recept som jag fått av en god vän är följande:

0,5 liter blandade knoppar
0,7 liter salt
Häll allt i en stor burk och skaka burken. Låt stå svalt i 3 veckor.
Häll allt i en sil skölj av salt.
Häll tillbaka i burken samt täck med vinäger. Låt stå i minst 4 veckor svalt.

Färdiga att äta. Öppnad burk bör förvaras i kyl.

/Åsa]]>