<![CDATA[lifestyle health and naturalliving - Vitaminer/näring]]>Mon, 15 Aug 2022 14:49:53 -0700Weebly<![CDATA[Vattenmelon!]]>Mon, 29 Jun 2020 17:19:42 GMThttp://lifestylehealthandnaturalliving.com/vitaminernaumlring/vattenmelon
Vattenmelon är en art i familjen Gurkväxt där även gurka och pumpor ingår, ursprunget kommer från Kalahariöknen i södra Afrika.

Numera odlas den och är även förvildad i varmare områden över hela världen. Mer än 1.200 olika sorters Vattenmelon finns i olika storlekar, smak och form...

När man hör namnet vattenmelon tror många precis som med Gurkan att den innehåller mest vatten och lågt näringsvärde, och ja det innehåller faktiskt 90 - 92 % vatten.

Den innehåller också A- vitamin, tiamin, B6- vitamin och massor utav C-vitamin, lite kalium och magnesium, fibrer, aminosyror och antioxidanter.

* En skivad vattenmelon ca 300 gram innehåller EN TREDJEDEL av det rekommenderade intaget av A- vitamin och C- vitamin / dag.
* När du äter en portion vattenmelon ger du 30 % utav ditt dagsbehov av A- vitamin eller Retinol som är superviktigt för ögats funktion.
* om du äter vattenmelon eller vattenmelon juice 1 timme innan ett träningspass kan du förhindra ömma muskler dagen efter.
* Vattenmelonen är rik på en aminosyra som hjälper blodkärlen att slappna av, det förbättrar även blodcirkulationen.

Eftersom vi nu vet att vattenmelonen består utav mestadels vatten och då även Fibrer är den effektiv för mättnadskänslan. Och tänka sig den innehåller få kalorier, endast 34 kalorier / 100 gram.

Fler och fler vill köpa kärnfria vattenmeloner, så då har man tagit fram plantor som inte kan producera kärnor. Vattenmelonen korsas med olika kromosom och inom olika odlar kretsar kallar man denna kärnfria vattenmelon för hybrid. Hybriderna kallas för vattenmelonernas ” mulåsna”... om du inte vet det är mulåsnor sterila...

Kasta inte bort vattenmelonens frön om du hittar en med frön/ kärnor... ett näringsrikt tillskott i maten eller knaprigt mellanmål... bara att torka kärnan!
Om du vill motverka vissa sjukdomar är vattenmelon ett av det bästa livsmedlet för att förebygga... Du får i dig Lykopen, en antioxidant som sägs vara förebyggande mot vissa sjukdomar och även kopplats samman med behandling av sjukdomar.
Allt detta håller forskarna på att utreda.

* Tänka sig men i Japan odlar man vattenmelon i fyrkantiga plastbehållare, för att få fram fyrkantiga vattenmeloner. Sedan säljs det på lyxiga varuhus i Ryssland för tusentals kronor styck. Sant eller Falskt ?? säg det!
Hur vet man vilken vattenmelon man ska välja i affären ?!
* Om du ser att vattenmelonen blivit skadat eller har bruna fläckar , kan fruktköttet också vara skadat.
Men om fläckarna kan se ut som ett spindelnätsliknande mönster, då betyder det att blomman pollinerats många gånger som i sin tur innebär en sötare frukt.
* Titta efter en stor GUL fläck!
Den gula fläcken visar hur vattenmelonen låg när den växte, desto gulare som den är desto mer mogen.
Om du kan ta så ta hellre denna än de mest ljusgula eller näst intill vita fläckar på vatten melonens skal.
* Lika med melonens stjälk....
Mogen melon om stjälken är torkad och grön brun.
En färsk och grön stjälk är melonen inte riktigt mogen än.
* Formen på vattenmelonen påverkar också smaken...
De mera klotrunda melonerna har en sötare smak och avlånga vattenmeloner sägs
vara lite vattnigare.
* Det är viktigt att vattenmelonen känns tung!
När du lyfter upp melonen och den känns lätt är risken stor att fruktköttet har torkat. Du kan testa genom att knacka till melonen och då ska ett dovt ihåligt ljud låta när den är mogen, tack vare höga halter vatten.
Om melonen är omogen och torr brukar den låta stum.

En vattenmelon kan drabbas av kylskador och är även känslig för värme!!

Vattenmelonens Hälsofördelar:
Eftersom vattenmelonen är fylld med A- vitamin,B6-vitamin och C- vitamin är den min vän....den håller min hud fräsch.
Det finns ett pigment i vattenmelonen som kan skydda dina leder mot inflammation och minska risken för rematiod och artrit.
Röda färgen i vattenmelonen kommer från Lykopen, en antioxidant som vi också har i tomaten fast vattenmelonen är nog ett ” strå vassare” .... Lykopenet skyddar huden mot solskador.
Vattenmelonen är rik på aminosyran Citrulline som hjälper till att sänka blodtrycket och Lykopenet skyddar även hjärtat....
Om man som kvinna genomgår klimakteriet och äter mera vattenmelon - tillskott förbättras hjärt och kärlhälsan.
Även vattenmelon - tillskott bidrar till lägre blodtryck hos överviktiga vuxna.

]]>
<![CDATA[Maskrosen!]]>Tue, 19 May 2020 17:57:20 GMThttp://lifestylehealthandnaturalliving.com/vitaminernaumlring/maskrosen
Jag bara älskar våren när allt börjar blomma igen efter en mörk och grå period som vi hade denna vinter.
Titta bara på gräsmattan där dom små fina solarna börjar skina, Maskrosor
heter dom och är allmänt känt som OGRÄS....!?
Vadå OGRÄS...?? Maskrosor är vitaminrika, en seglivad natur, tar sig genom asfalt och betong.

Varför ska vi bekämpa Maskrosorna ...?
Upptäck istället den läkande och kulinariska förmåga som just Maskrosen har.
Visste ni att Maskrosen räknas som en av 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnads situation...

Maskrosen är perfekt för Bina och dess överlevnad , Maskrosen har HÖGSTA betyg på NEKTAR.
Inga BIN inget liv!!

Maskrosen används i olika naturläkemedel som sätts in när slaggämnen i kroppen ska lösas upp, det ökar utsöndringen av dessa via njurarna och lever.

Maskrosens medicinska verkan:
* KARMINATIVUM = Motverkar gasbildning.
* STOMATIKUM ( amaramedel) = Magstärkande, motverkar förslappning av magsäcken, stimulerar produktionen av matsmältningsvätskor.
* RÖNTGENMASKULATIONSBILDNING = Bildar livsviktiga proteiner som utsöndras i blodet, det har visat sig underlätta diagnos av sjukdomar i kroppen.
* CHOLAGOGUM = ökar gallproduktionen.
* DIURETIKUM = Vätskedrivande, ger inte kalium brist, är mycket kaliumrik.
* MESENKYMVERKSAM = Löser upp slaggämnen i bindvävnader.

Maskrosor är rik på Kalium, Magnesium som förbättrar leverns och gallans funktioner och bra avgiftare och utrensare har vi nu förstått.

Innehåller mer Järn och Protein än spenat.
Vitamin - A, Vitamin - C, Vitamin - D, Vitamin - B, kolhydrater, betakaroten, kalium, flavonider, oljesyra, linolsyra och tanniner.

Det går att äta hela maskrosen, från blomma till blad och ner till roten allt är ätlig!

BLOMMAN
Maskrosblommorna går det att koka maskrossirap som
ska smaka som honung.
Eftersom veganer inte äter honung är maskrossirap ett bättre alternativ för dem...

Plocka blomknopparna och stek dem, några doppar blomman i vanlig pannkakssmet och steker... med möjligheterna och fantasin kommer man långt!

Maskrosblomman går att använda i salladen...

Vill du göra Maskrosvin ( numera lagligt!) var beredd på att det går åt kilovis med blomma till en vinsats...

Det är viktigt att slutföra rensningen, plocka bort gula blomman från det gröna inom några timmar efter att man samlat in blommorna.
Jag var med om det själv för några år sedan och det var ett ...ska jag säga tufft eller hårt jobb...vet inte riktigt men också avkopplande där i solen...belöningen kom så klart efter några veckor... när blommorna är rensade börjades vinberedningen direkt.

Eller varför inte göra en god Maskrosmarmelad!

VIKTIGT!
Innan du börjar att använda Maskrosblomman, lägg den först i kallt vatten en stund och då får du ut alla småkryp som har bosatt sig där inuti blomman!!

BLADEN
Det finns mycke bitterämnen i växten, ska du använda bladen i en sallad, lägg bladen först i vatten ca 30 minuter för att dra ut en del utav det bittra.

Bladen är goda i både smoothie, sallad eller Pesto. Bladen har också hög halt av Vitamin - C...

BLOMSTJÄLKEN
Växtsaften är riklig i Maskrosstjälken, innehåller bitterämnet Taraxacin och skulle du äta MÄNGDER kan det ge magbesvär som ont i magen, illamående och diarré.
Äter du en liten mängd betraktas det som OFARLIGT.

LAGOM ÄR BÄST!
Som med allt annat.... man ska aldrig överdosera och det gäller även maskros. * Under graviditet eller amning ska du inte använda Maskrospreparat!
Maskrosens mjölkaktiga saft från stjälken används för att lindra klåda vid tex. insektsbett eller dämpa svedan från brännässlor.

ROTEN
Roten innehåller ca 23 % kolhydrater.
Skala roten och urlaka den innan kokningen, efter ca 15 minuters kokning går den att äta. ibland kan det behövas en andra kokning för att få bort lite mera utav bitterhets smaken.

Det är inte bara negativt med maskrosens bittra smak för det är den som sätter igång utsöndringen av matsmältningsenzymer, galla från levern. Så både aptiten och matsmältningen förbättras och även leverns och gallans funktion.
Det som passar mig perfekt är också att bukspottkörteln stimuleras till att reglera blodsockret!

Rötterna kan du använda till att dryga ut i gratänger, biffar, pajer, rårakor men tänk på att roten är besk så jag vill påminna er att koka den några gånger innan du lägger den i maten.

Du kan skiva. torka, rosta rötterna, utmärkt som koffeinfritt kaffesurrogat.
Det finns ett antal aktiva substanser i de olika växtdelarna som används vid olika typer av besvär... bra mot förstoppning, åderförkalkning, gikt och reumatism. Och används i olika ”Reningskurer”.

Enligt gammal folktro skyddade maskros mot Häxor och Troll...
Tror nog att Häxor och troll hade lite mera kunskap om naturen och dom vilda växterna!

OBS!
Tänk på att magen kan behöva vänja sig om du inte är van att äta VILDA VÄXTER. Allt eftersom du äter mera vilt ökar bakteriefloran i magen... så ät lite början och öka sedan allt eftersom ...

LITE KUL!
Maskros på Franska heter ” pissenlit” = ”kiss i säng” , då förstår man växtens starka urindrivande egenskap...

Kom ihåg...
MASKROSEN ÄR INTE BARA ETT OGRÄS ELLER VÅRAN FIENDE UTAN EN TILLGÅNG!!

/ NINA
]]>
<![CDATA[Blåbär!]]>Wed, 15 Apr 2020 11:56:41 GMThttp://lifestylehealthandnaturalliving.com/vitaminernaumlring/blabar
En stor favorit för mig är Blåbär, som är vackra, goda och super nyttiga bär!

Blåbären trivs bäst i granskog och är en typisk skuggväxt, 17 % av Sveriges yta täcks utav blåbärs riset.

Blåbärs riset blommar på försommaren i Maj - Juni i södra Sverige och i norr Augusti månad. Då är det perfekt att plocka bladen och torka precis som du gör med blåbären.

Blåbären har en tunn vax- hinna som skyddar bären mot fukt och uttorkning!!

Blåbären har en stor betydelse för den biologiska mångfalden i skogen och
viktig hjälp för många arters överlevnad.
Du hittar inte bären högst upp, utan i perfekt läge nere på marken där det kan nås av alla slags djur. Riset betas av rådjur och älg, humlor och fjärilar dricker nektar från blommorna och tjäderkycklingar hittar fjärilslarver på grenarna på riset som är en näringsrik föda för dem. Blåbären äts av en mängd olika fågel arter, människor, Björn, rävar, grävlingar, rådjur, ekorrar, möss, kaniner m.m.

INNEHÅLLER
* Magnesium, kalium, ämnen som är viktiga för ett friskt hjärta men också för nervsystemet.

* Fullt av antioxidanter, mangan, kalcium, järn, B - vitamin, C - vitamin och B6- vitamin.

* ANTOCYANIN - en kraftig antioxidant som ger växter en stark röd, blå eller violett färg. Verkar inflammations hämmande, kolesterol sänkande och kärl-vidgande. Skyddar mot hjärt och kärlsjukdomar, eftersom de förhindrar att fetter oxiderar i blodet.

Eftersom blåbär innehåller fibrer gör det så att blodsockret håller sig på en jämn nivå.
Det i sin tur kan förebygga både diabetes, viktökning och lindrar sötsuget. Pektinerna i blåbär bildar en geleliknande konsistens i tarmen, det påverkar vilken hastighet näringsämnen tas upp i tarmen.
Blåbär är den mest effektiva probiotika man kan tänka sig som ger näring åt godartade bakterier och andra mikroorganismer i tarmen.
Ät tex. en skål med bär och rå honung...
Finns gott om flavonoider i bären, ett ämne som kan minska risken för olika sjukdomar. Som Parkinson, alzheimers, m.m.

ÖGAT
Blåbär är bra för din syn, skyddar ögonen mot åldrande processer genom att stärka blodkärlen. Stärker ögonvävnaden, ökar blodcirkulationen, motverkar ögon katarr. Stabiliserar nivåerna av kollagen, underlättar produktionen av pigment och därför bra mot starr.

* Blåbär är inflammations-hämmande, blodrenande, förbättrar läkning och bra att förebygga åderbråck.

* Bra för nervceller både i hjärnan och i ögat.
kraftfulla antioxidanter som fungerar som skyddsämnen för våra celler. Det är det intensivt blåa färgämnet i blåbäret som är mest verksam.

ANTOSYANIN - FLAVONOIDER motverkar högt blodtryck. Nyttiga fenolföreningar har stark antioxidativ effekt och motverkar hjärt och kärlsjukdomar.
Motverkar även minnes förlust,främjar hjärncellernas förmåga att kommunicera med varandra.
Plocka och ät bär en solig dag, det ger kraft åt binjurarna och hjälper till att balansera ditt blodsocker.
Om du däremot äter bären en mulen dag stimulerar du leverns utrensning.
Vill du få extra energi och ork för resten av din dag ät en handfull bär mellan dina måltider!
Blåbär är effektivt naturmedel mot matsmältnings störningar och diareer;
Färska blåbär bra om du fått förstoppning eller hård mage, brukar få fart på magen. Men vill du hindra en lös mage ska du äta torkade blåbär.
Vid matsmältnings besvär tycker jag att det enklaste sättet är att tugga på torkade blåbär eller göra ett lätt stillande te’.... Häll en kopp kokande vatten över 1-2 tsk blåbärsblad, sila och drick varmt 1-2 ggr / dag.
* Om du äter drygt 1 dl blåbär / dag sägs det att du får bättre koordination och balans!!
Vilda blåbärens trump är Antocyanföreningar, ger blåbären deras blåa färg.
Innehåller rikligt med vitaminer och mineraler. Det finns en fyrdubbel mängd antocyan till skillnad från dom odlade Amerikanska blåbären.

TIPS!
”Torka blåbären i ugnen under 50 grader ca 12 timmar på en plåt!”
I livsmedel förädlas blåbärs smaken....
En kombination av konstgjord smak och färgämnen, socker, stärkelse, majs-sirap, olja.
Den äkta varan blåbär smakar alltid bäst tycker jag....
** Det är inte bara i maten som blåbär är till nytta utan... Blåbären används till att färga texstilier, ylle och faner.

**På apotek såldes torkad blåbär som medel mot feber.
** Blåbärsriset kan användas som garvämne vid läder beredning.
** För lång tid tillbaka användes blåbär också som konserveringsmedel
när man torkade kött.

Det går att göra en massa smarrigheter av blåbär...Pajer, muffins,smoothies, sockerkaka blåbärskräm, sylt m.m.

Om du inte har en trädgård går det så bra att odla på balkongen!
Blåbären har ett grunt rotsystem, det gör att du kan odla dem i en
större kruka.

Blåbär korspollinerar sig vilket betyder att dom vill ha andra blåbärsplantor omkring sig. Finns olika blåbärs sorter tex. finns ” Barklie”, ” Emil”, ” Putte”, eller” Northblue ”... bara att välja!

Bra och viktigt att du sköljer dina blåbär innan du ska äta dem!!
Om du sköljer blåbären för tidigt innan du ska använda dom, gör vattnet att bären mjuknar och förstörs.

Bra att veta...
BLÅBÄREN kan förväxlas med en bärbuske som heter ODON, men det är lätt att se skillnaden. ODON har trubbiga blad, blå daggiga på undersidan och de smaklösa bärens saft är färglös.

BLÅBÄREN har spetsiga blad och är gröna under, saften från bären är violetta.
Det går också att se på grenarna som bären växer på...
ODON har trinda gråbruna grenar, mera högvuxen än blåbärens och den växer till skillnad från BLÅBÄREN på fuktig mark.
BLÅBÄREN har gröna och kantiga grenar.
ODON betraktas mera som en nödföda!

Blåbär har också blivit kallad för SKRALLEBÄR - Det går inte att neka om man ätit blåbär, läpparna avslöjade dig!

/ NINA
]]>
<![CDATA[Nypon!]]>Wed, 15 Apr 2020 11:56:00 GMThttp://lifestylehealthandnaturalliving.com/vitaminernaumlring/nyponNyponet är Rosens själ!

Rosbuskens rötter når djupare ner i jorden än många andra buskar. Tack vare det har nypon busken större möjlighet att nå ner djupare i lera och jordlager så den kan ta upp nästan alla slags mineraler och den viktiga kiseln.

Tyvärr tillhör fortfarande vår vardag C- Vitaminbrist.

I nyponen finns den mest bioidentiska, biotillgängliga formen utav vitamin - C.
Den mest användbara formen för våra kroppar.

Intressant är att C- vitaminen i Nypon har kraft att omvandla C- vitamin i annan mat du har ätit till något bättre och större.

C- vitamin från Nypon är mera antiinflammatoriskt än från andra källor, det hjälper till att öka antalet vita blodkroppar genom att stärka neutrofilerna, eosinofilerna, bastfilerna och makrofagerna.
Det stärker immunförsvaret mot virus, bakterier, jäst, mögel och annan oönskad svamp.

Nypon är en Sarkilt effektiv bekämpare för i stort sätt all slags infektion!

Nypon är fantastiska på att lindra Urinvägsinfektion.... faktiskt bättre än Tranbär som jag fått lära mig under åren.

Läker också hudåkommor...

Har en högre halt av antioxidanter än det flesta läkande matvaror.

* En kopp nypon innehåller lika mycket C- vitamin som 35 - 40 Apelsiner.

* Bären innehåller livsviktiga mineraler som järn, kalcium, kalium, magnesium och karoten som är en källa till A- vitamin.

* nypon minskar de onda kolesterolet och blodtrycket.

Nypon är skenfrukter, består av ett skal som kapslar in det som egentligen är frukten, håriga och stenhårda nötter.

Hästarna fick torkade nypon förr i tiden för att stärka deras immunförsvar, lindra ledsmärta och förebygga skador.
Man säger att det ger människor samma effekt om vi tar 1 tsk hel nyponpulver/ dag.

* Du måste äta 1 kilo Citroner för att komma upp i samma C- vitamin nivå som 2 dl nypon ger.

* Nypon ger dig också nästan hela ditt dagsbehov av magnesium.

C- vitamin : Håller dig frisk och ger starkt immunförsvar.

Betakaroten : Ger huden pigment , du blir lättare brun.

Magnesium : Lindrar muskelkramper, får dig att slappna av.

Kalium : Reglerar vätskebalansen och hjärtrytmen.

Litium : Förbättrar humöret / stabiliserar.

A - vitamin: Starka slemhinnor och viktigt för huden.

B2: Medverkar till sår läkning, viktig för hud, hår och naglar.

Järn: Bättre prestationsförmåga, uthållighet och motståndskraft.

Nyponens höga C- vitamin innehåll bidrar inte bara till att förstärka ditt immunförsvar utan också till att bibehålla rörliga leder, vitamin C bidrar till normal kollagenbildning i benstommen.

Om du känner att du är utsatt för en mental attack ... att du blir påverkad av andras negativa sinnesläge; Då är nypon viktiga för att du ska kunna skydda dig mot dessa onda avsikter... När du följer ditt hjärta och vill leva naturligt, eller andra som vill att du ska kompromissa med allt på din arbetsplats , bland vänner m.m...Ta hjälp utav Nypon, STÄNG ute alla pessimister...fortsätt att följa din väg som just du mår bra av!

VILL DU TORKA NYPON...
Nyponen är mogna i Augusti - September.
Plocka den mogna frukten, skölj den noga och ” snoppa” den.
Antingen torkar du Nyponen... börja att halverar nyponet ( tänk på att ha plasthandskar på dig, det finns en ludd runt nyponkärnorna som skapar ett jobbigt kliande.)
Bred ut nyponbitarna i långpannan och torka i ugnen på 50 grader ca 5 - 6 timmar, tills skalen är hårda och torra.
Med plasthandskar på är det lättare att ta bort fröna, om du vill mal nyponen till fint pulver och förvara torrt och svalt.
Men innan...
Låt den torra nyponen vila 5 minuter i Solen ( inte mera). Nyponen aktiverar ett starkare minne av att bada i solen , vaja i vinden.
Vilket kommer förstärka de torra nyponen till att ge sin maximala kraft till dig!!
Du kan också förvara det färska nyponen i frysen som malda småbitar i plastpåsar.
Det går att göra mycket med Nypon...Färska nypon är goda till gelé, sylt och marmelad.

Torkade Nypon använder jag till mitt te och för att förstärka och aktivera C- vitamin - innehållet i Nyponteet, tillsätter jag råhonung och några droppar pressad citron.
På min yoghurt strör jag över med Nypon pulver och så använder jag den till min goda smoothie...

Tips!
Även om de nypon som sitter kvar på busken under vintern blir svarta går det fortfarande att plockas och användas!!

INFORMATION
Neutrofilerna = Viktig uppgift att hålla såret fritt från bakterier och skadad vävnad. Utsöndrar även tillväxtfaktorer som kan gynna sårläkning.

Eosinofilerna = En sorts vita blodkroppar utgör mindre än 3 % av antalet vita blodkroppar hos friska människor. Den cirkulerar ca 12 timmar i blodbanan. De
ansamlas i inflammerade och infekterade vävnader. Avger giftiga substanser för att oskadliggöra parasiter bl.a.

Makrofagerna = Ordet makrofager= ” storätare”, fungerar genom att äta upp främmande celler.

/ NINA
]]>
<![CDATA[Banan!]]>Wed, 15 Apr 2020 11:54:00 GMThttp://lifestylehealthandnaturalliving.com/vitaminernaumlring/banan
Banan har varit en stor del utav mitt frukost intag under många år!
Att behöva äta frukost har varit en mardröm för mig men som alltid ett måste för att få kroppen och hjärnan att fungera i några timmar. Jag har pratat med många som har samma problem och frågan är ...Hur gör man? Vad äter man som går fort att göra och inte ” stockar ” sig i halsen?? Det är så det känns på morgonen då jag måste äta frukost, det går inte att svälja ner maten ...

Jag har börjat med smoothie, går bra att göra i ordning kvällen innan så jag kan gripa tag i den när jag springer förbi på min väg ut.
Banan är Basen i min smoothie om det inte blir en grön smoothie vill säga...
Känns lättare för mig att svälja och få i mig på morgonen.

Jag får ofta höra ...Du ska vara försiktig med att äta för mycket Banan...för mycket kolhydrater och protein.

Ja så är det med allt ..LAGOM ÄR BÄST...och en modern dietist skulle inte rekommendera banan om du behöver dra ner på kolhydraterna.

Men jag kommer att berätta för er sååå mycket mera om varför JAG äter banan.
Bananen som vi äter ( dessertbanan) är en utav släktet Musa och är en hybrid av flera olika arter ur banan släktet. Rent vetenskapligt har denna dessert- banan hamnat i Musa - gruppen. det finns 1000 olika typer av banan plantor över hela världen, majoriteten av dessa banan plantor är oätliga. Skalet på bananen kan vara som vi vet gult, men även finns det lila, rosa och rött när frukten är mogen.
Som barn får vi lära oss att banan är en frukt...men rent botaniskt har jag fått veta att banan ska vara ett BÄR...??!

Banan är en utav det mest hälsosammaste, naturligaste födor vi har här på jorden! Innehåller knappt något fett, har en mängd vitamin B6 i sig samt flera mineraler som vitamin C, vitamin A, mangan, riboflavin, kalium, magnesium, niacin, järn, kostfibrer,
sodium, protein.

Det höga fiberinnehållet i bananen normaliserar tarmrörelserna!
Viktiga aminosyror som tryptofan, lysin, leucin, threomnin, arginin.
Fri från kolesterol och salt.
Och studier har visat att banan hjälper dig från hjärt- och kärlsjukdomar.

KALIUM = Ger en kärlutvidgande effekt.

Varför Aminosyrorna är viktiga är att det hjälper din kropp att producera Serotonin = Det naturliga ämnets som motverkar depression. (anti- depressiva tabletter innehåller ofta det) Och eftersom Banan innehåller stora mängder av just B6 och aminosyror, tryptofan , betyder det att en banan kan göra dig på bättre humör!
Du får också en skjuts till att förbättra förmågan att resonera och den kognitiva förmågan.

* En medelstor banan ger ungefär 3 gram kostfibrer.
* Bananen stimulerar minnet .
* Sägs att banan kan fungera mot ledvärk och smärta om du äter den regelbundet.
* Det finns 3 gånger mera C -Vitamin i en banan än det gör i ett äpple.
* Banan ger energi långsamt, bra för då hjälper det hjärnan att hålla sig allert längre.
* Lider du utav kalcium brist, se till att äta banan ofta, den hjälper din kropp att ta upp kalcium och bygga starkare ben.

Det har gjorts studier på världens bästa idrottare och banan är högst på topplistan och älskas mest utav dem. I testet åt dom en halv banan var 15:e minut under ett cykel lopp och det var lika effektivt som att dricka en sportdryck som har kolhydrater i sig. Sportdrycken saknar de ämnena som banan har naturligt i sig och som fungerar som bränsle till dina muskler.

Tips!
Mogna bananer går bra att använda vid bakning istället för olja eller smör, mosad banan ger en naturlig sötma i kakor och muffins . Bättre än vitt socker..
För att hålla bananen fräschare längre -vira in stambiten med lite plastfilm, det kan ge 5 dagar extra .

När jag gör egen Glass
Fryser jag in bananer i skivor som alltid är Basen i glassen. När det är dax tar jag upp skivor från 2 st bananer från frysen och frysta bären som jag vill ha 30 min innan tillverkningen eftersom det måste tina lite innan.
Lägger allt i en större skål , (det kommer stänka) och kör med min mixer stav till den konsistens jag vill ha lägger glassen i en mindre skål och bara njuter... mums så gott!!
Banan ger hjärthälsa!!

/ NINA
]]>
<![CDATA[Rosmarin!]]>Wed, 15 Apr 2020 11:52:25 GMThttp://lifestylehealthandnaturalliving.com/vitaminernaumlring/rosmarin
Släktnamnet Rosmarinus kommer från latinet.....” Havets Dagg”.

Redan under medeltiden användes Rosmarin som ingrediens i rökelser och aromatiska oljor.
Man ansåg att rosmarin Skyddade mot onda makter, den var även bra för minnet.

Rosmarin är en halvbuske som man skördar på kvistarna innan blomningen börjar. Är en utav den bästa kryddväxten som är användbar i matlagning.
I antikens Grekland förknippade man denna ört med vänskap, trohet och så gott minne.
Därför tog många studenter med sig en Rosmarin kvist till skolproven så dom höll ” skärpan”.
Har du huvudvärk är färsk Rosmarin bra att äta!

Jag tycker att det är intressant att så många utav våra grönsaker och örter på ett eller annat sätt faktiskt minskar huvudvärken, som många utav oss går omkring med ...

Rosmarin/ 100g.
Fettlösliga vitaminer
Vitamin A, vitamin D, vitamin E vitamin K och karoten.
Vattenlösliga vitaminer
Vitamin B1, B2, B3, B6, B9, B12 och vitamin C.
Mineraler
Fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium, natrium, selen, zink.

Inom terapeutisk användning har man Rosmarin som ett naturligt konserveringsmedel.

Rosmarin
* Gynnar matsmältningen, kramplösande.
* Motverkar högt blodtryck.
* Förebygger matförgiftning , genom att bl.a motverka oxidering av fetter.
* Motarbetar virus och svamp.
* Motverkar slembildning i näsan och hals som orsakas av en förkylning, influensa
eller en infektion.
* Immunstärkande och nerv- avslappnande.
* Anti-inflammatorisk, motverkar reumatoid artris.
* Antiseptisk.
* Cirkulations befrämjande, ökar blodflödet till hjärnan och huvudet,
koncentrationen förbättras, stärker minnet.
* Stärker och skyddar gallfunktionen och lever.
* Rosmarin minskar cancerogena ämnen som bildas vid grillning utav kött.

Rosmarin passar bra ihop med basilika, oregano, salvia i din matlagning. Dosering: 1-6 torkade kryddor i mat eller te.

VIKTIGT!
Vid graviditet , överstig inte mer än 1-2 tsk i maten.
i höga doser kan den stimulera livmodern!!
Tänk att t.o.m örter ger oss dessa viktiga ämnen som våran kropp så väl behöver för att hålla sig frisk.
Tänk att detta ” pyttelilla” gröna Rosmarins blad kan ha så många nyttigheter i sig....

/ NINA
]]>
<![CDATA[Ingefära!]]>Wed, 15 Apr 2020 11:50:56 GMThttp://lifestylehealthandnaturalliving.com/vitaminernaumlring/ingefara
Vill du få din kropp att bli din bästa vän..... Ät ingefära dagligen, magen ,hjärnan och hjärtat kommer att älska dig bokstavligen!

Ingefära är en gammal medicinalväxt som används i Afrika och Asien.
Traditionelt använder kineserna den i sin folkmedicin till att motverka, illamående, sjösjuka och åksjuka.

Ingefäran kan bli 1,5 meter hög och tros härstamma från södra kina.
Det finns minst ett tjugotal olika arter av vild ingefära på Borneo.
Kineserna förvarar sin ingefära i sand för att den inte ska torka. Men jag som Nordbo lägger min ingefära i en plastpåse i kylen. Färsk oskalad ingefära klarar sig då utan att torka i ca 3 månader, torkad ingefära klarar sig i en burk i flera år.

I ingefära finns vitamin-A, kalcium, vitamin- D, koralamin, vitamin- C, järn, magnesium, vitamin- B6 m.m.

Ingefäran hjälper kroppen att ta upp näringsämnen och lindrar om du har mycket stress inom dig.

Den är också fullmatad med en unik variant av * biotillgänglig C- vitamin.

Ingefära bidrar med balans och * homeostas åt sköldkörteln = aktiverar en underaktiv körtel och lugnar en överaktiv.

Ingefära innehåller massa antioxidanter, den verkar antiinflammatoriskt. Om du börjar känna dig sjuk, kanske en förekylning är påväg...Stoppa i dig ingefära. Tänk bara på att det fungerar bäst när du tar förkylningen i sin linda.
'
Bra att äta om du har diarré och även bra mot gaser i magen.

För några år sedan led jag utav migrän titt som tätt och den knockade ut mig totalt. Fick tips om att äta och dricka ingefära, när min migrän startade stod jag vid spisen... nej jag satt på en stol och balanserade...och ni som haft migrän förstår vad jag menar! köpte fryst ingefära så jag kunde ordna till ingefärs- te så fort som möjligt.. silade och drack.

Det var början på en stor hjälp för mig och den upptäckten har gjort att jag använder ingefära i min matlagning och till min smoothie. Det har fungerat för mig och var och en får prova sig fram själv, vi är alla olika i våran känslighet!

Att göra ingefärs-te’ är enkelt: Ta en bit, ca 2-3 cm utav ingefäran och dela i mindre bitar. Lägg bitarna i vatten som får småkoka på svag värme ca 4-5 min. Sila av ingefäran och drick.

Att skala en ingefära är bus-enkelt...Ta en sked och skrapa bort skalet på ingefäran, det går snabbare än med en kniv!!

Det finns två stycken ämnen i ingefäran som står för den botande effekten - gingerol och shogaol. Det är dessa ämnen som gör att ingefäran har sin starka smak, även risken för magsår minskar de lugnar magen. På slutet berättar jag när dessa oljor inte alltid är till sin fördel beroende på oss människors olika känslighet!

Ingefära stimulerar ämnesomsättningen och matsmältningen, om du tillsätter 1 tsk ingefära i din frukost ökar matsmältningen.
Eftersom ingefära fungerar antiinflammatoriskt ger den en god hjälp vid ledbesvär. Hjälper till att minska svullnad och smärta i lederna, då fungerar den även bra mot träningsvärk och en stor hjälp mot mensvärk.
Ingefära har även en avgiftande effekt!!
Ingefära stimulerar kroppen att utsöndra galla och det gör att fettet bryts ner, sänker den onda kolestrolen, och ökar blodcirkulationen i kroppen.
Ingefära är antibaktriell och stärker ditt immunförsvar pga den höga halten av antioxidanter. När du äter ingefära förhindrar du högt blodtryck, lägre kolesterol , stroke och hjärtsjukdomar.
Motverkar inflammatoriska ämnen i hjärnans blodkärl.

Att använda ingefära i matlagning eller bakning är en bra ide och något som passar med ingefära är, morötter, citron, jordgubbar,banan, rabarber, choklad.
En fin kombination är även med honung, chili och gurkmeja.

Här är en uppiggande vitaminborst.... GRÖN INGEFÄRS SHOT.
1DL Plockade blad av mynta och persilja 1DL baby spenat
1 selleri stjälk
1/2 mogen avocado
1 citron/lime
3 cm skalad ingefära
3 DL färskpressad äppeljuice

Gör så här:
1. Lägg alla gröna blad i en mixer kanna. Skär sellerin i bitar. skala och skär ur avokadon . lägg fruktköttet i kannan.
2. Pressa i citronsaft och sedan saften från ingefäran med hjälp av en vitlökspress. häll på äppeljuice och mixa väl.

VIKTIGT!!
Som alltid är ” LAGOM” bäst!!
viktigt att tänka på det även med ingefära.
Eftersom ingefäran innehåller olja som kallas gingeroler och shogaols som är Super nyttiga i ” LAGOM ” dos, men om du skulle överdoserar intaget av ingefära kan din lever få problem med att bearbeta oljan.

Forskarna säger olika....någon säger att ett dagligt intag på max 4 gram färsk ingefära är okey!

Medans en annan forskare säger att uppemot 15 gram / dag utav torkad ingefära är ofarligt.....

jag själv tänker såhär...känner efter hur min kropp reagerar, använda mitt sunda förnuft...

Det finns vissa riskgrupper som bör vara extra försiktiga med sin konsumtion av ingefära :
Om du är GRAVID är det okey att äta ingefära i normala mängder som finns i recept för att krydda mat och bakverk. En högre dos ska man undvika vid graviditet, det kan annars bidra till ökad sammandragning i livmodersmuskulaturen.
Har du blödarsjuka eller gallstens sjukdom ska du se upp!
Ingefära kan vid för höga doser ge blödningar och påverka blodtrycksmedicin.
Äter du Waran medicin som är blodförtunnande är det en god ide att skära ner på ingefäran.

LITEN ORDFÖRKLARING.
BIOTILLGÄNGLIGHET = Biologisk tillgänglighet - Hur mycket kroppen klarar av att ta tillvara på.
Låg biotillgänglighet = Ämnet har svårt att absorbera i tarmen.
HOMEOSTAS = Kroppen är stabil/i perfekt balans.

Till slut....
Att öka förbränning inte är samma sak som att gå ner i vikt. För att gå ner i vikt måste energi intaget vara mindre än energi åtgången.
/Nina

]]>
<![CDATA[Gurka]]>Wed, 15 Apr 2020 11:48:21 GMThttp://lifestylehealthandnaturalliving.com/vitaminernaumlring/gurka
Då fortsätter jag min spännande upptäcks resa genom denna värld utav grönsaker och nästa stopp blir, GURKAN.
Hur mycket vet vi om denna avlånga, gröna och vattniga ”filur”?!
Det är inte bara en gurka utan det finns 30 arter inom familjen gurkväxter. Troligtvis har den odlats i Indien sedan 4000 - 5000 år sedan och kom visst till Sverige i slutet av 1500 - talet.

Grönsak eller inte är frågan! ....När du öppnar en gurka så ser du massor utav små kärnor så någon säger att det talar om att gurkan är en frukt. jaha där ser man.... svårt att lära om ;)
För många år sedan var jag som ”besatt” utav just GURKA, kunde äta flera stycken om dagen och kände mig som en labradorhund när jag gick in i en affär och det började vattnas i min mun så fort jag såg en gurka.
Så knäppt...och varför denna ”besatthet”?!

Jag visste att det inte var att jag hade dålig andedräkt för då fanns det ett bra knep en kompis till mig lärde ut...om jag höll en skiva gurka pressad mot gommen ca 1/2 minut med min tunga så startar fytokemikalierna i gurkan att ta död på dom illaluktande bakterierna.
Gurkan motverkar också en svullen mage....men nej, det var inte därför jag vart lite knäpp...När allt detta pågick hade jag en tuff period efter bilkrocken , värken och allt jag måste lära om med min kropp och vardagen som måste fungera, vilket det knappast gjorde då. Saker som jag tog för givet att jag kunde före olyckan och som vi lite till mans kanske gör...
Oron och ledsamheten som bollade runt med mig dag ut och dag in när jag insåg att livet tagit en ny vändning!!
Det här med mat och att få i mig vitaminer fanns inte på min karta just då så nästa blev att gå och prata med en Dietist.

Då äntligen gick det upp ett ljus...mina värden var urkassa helt enkelt, kroppen skrek efter näring och vitaminer så eftersom jag inte fattade det själv fick min kropp ta tag i det själv , därför min ” besatthet” utav gurka...
Men den innerhållet väl bara vatten tyckte jag...?
Nej sa Dietisten, i gurkans skal finns klorofyll som är bundet till vitamin B1, B2, B3B, B5 och B6, vitamin C.
Så har vi även Järn, zink, fosfor, kalcium, magnesium, kalium och 95% vatten. WHAT!!!!

Orkar ni höra mera.... spår utav allminosyrorna glycin och glutamin. Högaktivt innehåll av enzymer och koenzymer, över 50 spårmineralet som gör att det blir ett toppenbra förmedlings system för signalsubstanserna.
Mycket bra att veta om man plågas av neurologiska besvär och oro.

Gurkans 95% vatten är ett perfekt motgift för uttorkning eftersom den återfuktar oss på djupaste cellnivå.
En uppfriskande grönsak/ frukt som svalkar en överhettad lever.
Om man äter gurka dagligen hjälper den till att motverka leverskador, t.o.m arbetar mot effekten utav upp till 15 års exponering utav gifter (tungmetaller, bekämpningsmedlet DDT) och en bristande kost.
Febernedsättande eftersom den har en svalkande effekt på organ och körtel. Att dricka en gurk juice frigörs magiska ämnen som dämpar febern. ( som vatten på elden)


TIPS.
* Eftersom gurkan kyler ner kroppens organ, kan du tänka på att om det finns någon i din omgivning som har problem med sitt humör, ilska, irriterad, sur,
förbered dig med några gurkskivor och bjud på dem...:p

* Skala alltid konventionellt odlad frilansgurka för att du inte ska få i dig vaxet på skalet.
Men kasta inte gurkskalen, den vaxade beläggningen som finns på gurkan kan avlägsna bläck...som ett suddgummi ...

* Om du bränt dig i solen för mycket , lägg en gurkskiva eller mosad gurka på det området.
Kul att veta är också är att det kan vara 20 graders skillnad mellan insidan av en gurka och den temperatur som är utanför, tänk vad naturen kan ordna.

/Nina
]]>
<![CDATA[Gurkmeja!]]>Wed, 15 Apr 2020 11:47:05 GMThttp://lifestylehealthandnaturalliving.com/vitaminernaumlring/gurkmeja
En super krydda , ( enligt mig) har använt den under lång tid nu och även med gurkmeja märker jag skillnaden på smärtan och allt som är inflammerat i min kropp.

Är en utav huvudingredienserna i curry, viktig för att läka och avgifta hjärnan.
Det går bra att tas som ett kosttillskott och kombineras med svartpeppar som gör den kraftfullare.

För att jag ska veta att det är just den örten , kryddan eller grönsaken som jag får hjälp av provar jag var och en för sig själv under 3 - 4 veckor. Tycker att det är fantastiska AHA - upplevelser när min kropp svarar på ett positivt sätt.
Jo jag kan hålla med om att det låter lite omständigt och tidskrävande, men om man har en sådan intensiv värk och varje dag är till för att bara hålla ut och inte bli en” Tjattrande Kalle Anka” som behöver proppas full med olika sorters mediciner som påverkar till att inte vara närvarande. Är det mycket mera värt att få ha kontroll på min egna kropp så  långt och länge det går....


Gurkmeja...innerhåller kurkumin = fytokemikalie , antiinflammatoriska egenskaper , naturliga och välgörande steroider. Även andra komponenter som är viktiga och
dämpar inflammatoriska reaktioner.
Det är därför gurkmeja är bra för allt i våran kropp som är inflammerat och orsakar smärta, i nerver och leder till hjärnan.


Jag läste någonstans om just kroniskt trötthetssyndrom, vilket många av oss går omkring med, som säger att det är en mild form utav virus som påminner om just hjärninflammation, en svullnad i hjärnan så obetydlig att ingen bryr sig....
Ett oförklarligt tryck i huvudet, huvudvärk,grumlig syn som inte ens glasögonen alltid hjälper, yrsel, förvirring och ibland ångest och panikkänslor....
Någon som känner igen sig ?!

Jag gör det på alla punkter och det bästa är Gurkmeja så klart , frågar någon mig svarar jag ett JAAAA!
Gurkmejan jobbar på duktigt...tar hand om inflammationer , de kraftfulla ämnena ökar också blodtillförseln i dom områden i kroppen som cirkulationen behöver dateras upp i. Bra om våran lever är trög eller vi har dålig blodcirkulation.
Gurkmeja har ett högt innehåll av mangan och när den kombineras med kurkuminet blir den perfekt för hjärtkärlsystemet.
Mangan och kurkuminet har tillsammans en förmåga att driva/ jaga ut giftiga tungmetaller.

TIPS!
Om du börjar att få svårt att ta emot komplimanger/ beröm eller ständigt nervärderar dig själv och inte tror att du tillför något bra eller positivt i ditt liv...
Dax att börja äta Gurkmeja och göra denna krydda till en del utav ditt liv!
Gurkmejans läkande innehåll hjälper dig att se den fantastiska , värdefulla person du är!!

/Nina
]]>
<![CDATA[Hyaluron]]>Wed, 15 Apr 2020 11:44:21 GMThttp://lifestylehealthandnaturalliving.com/vitaminernaumlring/hyaluron
När jag gick på Axelson animal school för att bli Hundmassör fick jag lära mig att det fanns något som heter tuppkam. Det var ett extrakt man utvann ur just tuppkam och sedan injicerade i leder med artros eller början till artros. Det här hjälpte leden att återfå ledvätska och slitaget minskade i leden och mindre smärta. Det var däremot inte så lätt att få den här behandlingen, åtminstone inte i Sverige . Men fick man den så visade den sig vara väldigt effektiv.
Många år senare när jag själv hunnit vara dålig i kroppen i många år och haft brutal värk i skov pga. diskbrock mellan skulderblad och nedre kotorna och whiplashskada i nacken så berätta min väninna att det fanns något som heter Hyaluron. Det visade sig vara ett växtbaserat extrakt som tom var mer effektivt än tuppkam. Fick även höra att det används som fillers och i många så kallade föryngringskrämer man köper dyrt i butiken. Det som var så fascinerande var att man kunde dricka ren Hyaluron och det går ut i kroppen och får en otroligt positiv effekt. Jag kände att det var värt ett försök eftersom ingen doktor efter alla år kunnat hitta ett sätt att hjälpa mig. Värktabletter och att inte kunna aktivera mig som jag ursprungligen är van med var inte ett alternativ. Jag valde att prova och beställde hem ren Hyaluron.
Efter två veckor kände jag skillnad och efter en månad fick jag en morgon en aha upplevelse att jag faktiskt inte hade ont. Jag kunde börja bära påsar med mat från affären utan att få ont i svanken.
Efter många diskussioner och genomgång och till en början test på oss 3 människor och flertalet hundar med ledproblem visade det sig att Hyaluronet verkligen fungerar. Vi kombinerade laser och drack Hyaluron och det gav stora resultat i minskning till att helt försvinna i smärta och ökade rörligheten. Eftersom Hyaluron finns naturligt i vår egen ledvätska så kan man säga att den fylls på igen och friktionen och slitaget som påskyndar inflammationen och som dels ger artros minskar och eller upphävs.
En bonus om man vill är att smörja sig med Hyaluronet i t.ex. ansiktet så absorberar huden det och huden blir lite mer elastisk och känns och ser yngre ut. Antagligen därför om man läser ingredienserna på alla dyra så kallade föryngrings krämer står Hyaluron syra. Bättre kanske att ta ren Hyaluron så vet man vad det innehåller och får mer och billigare?
Hyaluronet finns idag för både människa, häst och hund. Jag skulle väl säga att Hyaluronet är exakt samma oavsett arten som står på förpackningen. Skillnaden är att Hyaluronet till Hund är blandad med msm och glukosamin). Det är också bra komponenter som även häst och människa kan äta men så länge kroppen har en inflammation så fungerar inte glukosaminet separat men kan vara bra i kombination i processen när kroppen blir av med inflammationen i leden (se om inflammation i tidigare artikel).
/Camilla
]]>